ЕУ пројекат „Никад није касно за почетак“ за побољшање запошљивости дуготрајно незапослених у општини Гаџин Хан

Ниш, 18.09.2019.

Конференција за медије поводом најаве пројекта „Никада није касно за почетак“ који спроводи Општина Гаџин Хан у партнерству са организацијом Проактив, одржана је данас у „press“ сали Медиа и реформ центра Ниш.

Ова акција је део глобалног пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих“, укупне вредности 4,7 милиона ЕУР, финансираног од стране ЕУ (ИПА 2014) и суфинансираног од стране Владе Републике Србије.

Значај пројекта огледа се у повећању запошљивости дуготрајно незапослених у општини Гаџин Хан, кроз стварање „Start-up“ центра као нове сталне службе локалне самоуправе.

„Start-up“ центар функционише као јединствени радни простор у коме ће почетници у пословању моћи да начине своје прве кораке у развијању сопственог бизниса. За потребе „Start-up“ центра осмишљен је специјалан програм за оснаживање почетника у пословању, креиран наменски у складу са потребама и карактеристикама локалне заједнице.

Незапослени са територије општине Гаџин Хан имају прилику да се пријаве за учешће у програму „Start-up“ центра и да прођу обуку о основама предузетништва и покретању посла намењену почетницима у пословању. Обука се спроводи у малим групама кроз 12 једнодневних модула који ће се реализовати у просторијама „Start-up“ центра у Гаџином Хану. Током обуке незапослени са перспективним пословним идејама ће бити у прилици да стекну вештине и компетенције потребне за развој бизнис планова и покретање сопственог посла.

У оквиру пројекта биће спроведено 4 циклуса обука за укупно 100 незапослених са перспективним пословним идејама са територије општине Гаџин Хан. Након завршетка свих циклуса обука, тим „Start-up“ центра ће изабрати 20 најбољих полазника са пословним идејама које су најизгледније да се остваре. За њих ће бити организована инвестициона конференција на којој ће бити у прилици да представе своје бизнис планове потенцијалним инвеститорима и тако пронађу средства за покретање сопственог посла.

Реализација програма „Start-up“ центра креће од септембра 2019. године, а сви заинтересовани за учешће у програму могу наћи додатне информације и формулар за пријаву на www.gadzinhan.rs/startupcentar.

ПројекатПодршка Европске уније активном укључивању младих” вредан 4,7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014) а кофинансира Влада Републике Србије, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост младих у Србији  повећањем запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Европска унија и Влада Републике Србије су бесповратно доделили 24 гранта,  који ће се реализовати у више од 35 градова и општина у Србији до краја 2021. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације и образовне установе, ће повећати обим и квалитет услуга на локалном нивоу у образовању и запошљавању, иновативној пракси и моделима активног укључивања, и на тај начин ојачати друштвену укљученост младих. Утицај и конкретни резултати пројекта се очекују на свим нивоима, а посебно у вези са повећаним капацитетима релевантних институција у области иновативног развоја и управљања мерама активног укључивања младих, развоја политике у складу са најбољом праксом ЕУ, као и ефикаснију употребу финансијске помоћи Европске уније.

Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су крајњи корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Више о пројекту можете сазнати на www.ukljucivanjemladih.rs

Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.