ЕУ пројекат “Разговарај за свој посао” за бољу запошљивост младих помоћу знања језика у пракси

Нови Сад, 24. септембар 2019.

Конференција пројекта “Разговарај за свој посао” који спроводе “Leader+” и “Proximo”, одржана је данас у ”Стартит центру”, Нови Сад.

Ова акција је део глобалног пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих”, вредног 4.7 милиона ЕУР, финансираног од стране ЕУ (ИПА 2014), и суфинансираног од стране Владе Републике Србије.

Значај пројекта огледа се у јачању паметних, одрживих и инклузивних могућности за вежбање страних језика за незапослену омладину у Србији, кроз увођење, успостављање и промовисање структура за језичку размену у Србији.

Александар Ристин, менаџер пројекта, представио је пројекат и нагласио значај планираних активности, као и импликације које ће имати на запошљивост младих.

Мина Стефановић из „HTEC Group“-а је говорила на тему модерне комуникације и тога шта она представља, нарочито у погледу запошљивости.

Представник „Vega IT“-а је говорио о уметности тимског рада и његовој важности за запошљивост.

Након тога, присутни су имали прилику да вежбају своје вештине кључне за запошљивост у току практичног, интерактивног дела конференције: „YES“ Клуб језичке размене са представницима компанија „Levi9“, „Vega IT“, „Mad Had Games“, „Nordes“, и „HTEC“.

Након „језичке размене“, Младен Ћирић, доктор лингвистике и администратор Полиглот клуба Србија, говорио је о значају јачања платформи за језичку размену за запошљивост и мобилност младих на Западном Балкану.

ПројекатПодршка Европске уније активном укључивању младих” вредан 4,7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014) а кофинансира Влада Републике Србије, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост младих у Србији  повећањем запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Европска унија и Влада Републике Србије су бесповратно доделили 24 гранта,  који ће се реализовати у више од 35 градова и општина у Србији до краја 2021. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације и образовне установе, ће повећати обим и квалитет услуга на локалном нивоу у образовању и запошљавању, иновативној пракси и моделима активног укључивања, и на тај начин ојачати друштвену укљученост младих. Утицај и конкретни резултати пројекта се очекују на свим нивоима, а посебно у вези са повећаним капацитетима релевантних институција у области иновативног развоја и управљања мерама активног укључивања младих, развоја политике у складу са најбољом праксом ЕУ, као и ефикаснију употребу финансијске помоћи Европске уније.

Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су крајњи корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Више о пројекту можете сазнати на www.ukljucivanjemladih.rs

Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.