Одржан округли сто о предузетништву ЕУ пројекта „Наша заједница, наша будућност – Већа сарадња и запошљавање младих“

Београд, 21.12.2020.

Регионални округли сто о предузетништву: Предузми и ти – млади и институције пројекта „Наша заједница, наша будућност – Већа сарадња и запошљавање младих“, који спроводи Београдски центар за људска права у партнерству са Кровном организацијом младих Србије (КОМС), организацијом „M-peeria” и Националном асоцијацијом практичара и практичарки омладинског рада (НАПОР), одржан је данас на „Zoom” платформи.

Ова акција део је глобалног пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих”, укупне вредности 4,7 милиона евра, који финансира Европска унија и суфинансира Влада Републике Србије.

Невена Николић, менаџерка пројекта „Наша заједница, наша будућност – Већа сарадња и запошљавање младих“, навела је да је главна сврха овог догађаја међусобна размена мишљења која треба да пружи боље разумевање положаја младих и идентификује изазове са којима се они суочавају. Округли сто окупиће бројне представнике институција, локалних самоуправа и организација, као и младих предузетника/ца из тих средина, са општим уверењем да заједнички приступ и сарадња партнера различитих јурисдикција могу довести до дугорочног и одрживог решења и системске бриге за младе. Сходно томе, дијалогом се, након конкретних предлога изнетих из претходно обављеног истраживања о запошљавању и самозапошљавању младих, очекује изношење идеја за спровођење тих предлога у пракси. Значај пројекта огледа се у примарном циљу пројекта, а то је побољшање дугорочне запошљивости младих у Србији.

Конкретним препорукама и њиховим спровођењем законски и друштвено може се учврстити и побољшати процес запошљавања и самозапошљавања младих.

ПројекатПодршка Европске уније активном укључивању младих“ вредан 4.7 милиона евра, који финансира Европска унија и суфинансира Влада Републике Србије, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост младих у Србији повећањем запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Европска унија и Влада Републике Србије су бесповратно доделили 24 гранта, који ће се реализовати у више од 35 градова и општина у Србији до краја 2021. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације и образовне установе, ће повећати обим и квалитет услуга на локалном нивоу у образовању и запошљавању, иновативној пракси и моделима активног укључивања, и на тај начин ојачати друштвену укљученост младих. Утицај и конкретни резултати пројекта се очекују на свим нивоима, а посебно у вези са повећаним капацитетима релевантних институција у области иновативног развоја и управљања мерама активног укључивања младих, развоја политике у складу са најбољом праксом ЕУ, као и ефикаснију употребу финансијске помоћи Европске уније.

Пројектом управља Министарство финансија  Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су крајњи корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Више о пројекту можете сазнати на www.ukljucivanjemladih.rs

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.