“Авлија одрживог развоја”, пројекат шабачког “Каритаса” проглашен најбољим у Европи

Капија увек отворена, а авлија међу најуређенијим. Од окућнице до куће, од њиве до трпезе, о свему брину сами. За двоје је ово стални, за двадесетак корисника свакодневни заједнички дом.

Авлија одрживог развоја „Каритаса Шабац“ победник је међународног такмичења социјалних предузећа, одржаног у оквиру регионалног пројекта „Finance4socialchange”, на коме је учествовало 11 социјалних предузећа из Бугарске, Молдавије и Србије. Жири у чијем су саставу представници финансијских институција, фондација и пословних организација за подршку развоју социјалног предузетништва, једногласно је одлучио да социјално предузеће из Србије – пројекат подржан кроз грант шему „Подршка ЕУ активном укључивању младих“, на основу представљеног бизнис плана и пословног модела, освоји прву награду, вредну 7.000 евра.

Запуштено домаћинство за две године постало је узорно мачванско газдинство и шанса за промену, за особе са сметњама у развоју и инвалидитетом. Кроз социјалну заштиту обогатили живот корисника, а кроз предузеће за професионалну оријенатацију запослили десет особа са инвалидитетом.

“Ја сам био корисник дневног боравка у Шапцу, сада сам запослен овде и зарађујем за живот. Волим да радим, да помажем колегама, да сам вредан, осећам се боље после тога”, каже Милан Томић из Мачванског Причиновића.

У бројним теглама и флашама заврило је преко 30 тона њиховог воћа и поврћа. Раде, кажу, и за себе и за друге. Показали су да је модел одржив.

“Осим лепог имања имамо што шта да понудимо, кроз гастрономску понуду која карактерише овај део Мачве, кроз чињеницу да људи воле да виде када купе неки производ или услугу, да је крајњи корисник особа којој треба организована друштвена помоћ”, наводи Мирољуб Николић, директор “Каритаса” Шабац.

Фото: Каритас Шабац

Допунили су и туристичку мапу Богатића. Уз комшије, гости су свакодневни. Од одрживог развоја постали су Авлија отвореног срца – на корист свима.

Више информација овде: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4206212/avlija-odrzivi-razvoj-karitas-najbolji-evropa.html

ПројекатПодршка Европске уније активном укључивању младих“ вредан 4.7 милиона евра, који финансира Европска унија а суфинансира Влада Републике Србије, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост младих у Србији повећањем запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Европска унија и Влада Републике Србије су бесповратно доделили 24 гранта, који ће се реализовати у више од 35 градова и општина у Србији до краја 2021. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације и образовне установе, ће повећати обим и квалитет услуга на локалном нивоу у образовању и запошљавању, иновативној пракси и моделима активног укључивања, и на тај начин ојачати друштвену укљученост младих. Утицај и конкретни резултати пројекта се очекују на свим нивоима, а посебно у вези са повећаним капацитетима релевантних институција у области иновативног развоја и управљања мерама активног укључивања младих, развоја политике у складу са најбољом праксом ЕУ, као и ефикаснију употребу финансијске помоћи Европске уније.

Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су крајњи корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Више о пројекту можете сазнати на www.ukljucivanjemladih.rs

Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.