Успешно завршен пројекат „Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва“

Богатић, 18.06.2021.

На данас одржаној завршној конференцији пројекта “Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључивости и сиромаштва” на имању Caritasa Шабац у Богатићу, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Мирко Јанић, нагласио је да је ова акција део глобалног пројекта “Подршка Европске уније активном укључивању младих”, укупне вредности 4,7 милиона евра, а осим Европске уније суфинансира је Влада Републике Србије.

Циљеви пројекта, чији је носилац био Caritas Шабац, а партнери општина Богатић и конзорцијум социјалних кооператива COSM из Италије, били су: развој вештина људи са менталним сметњама са циљем подизања њихове запошљивости кроз оснивање социјалних предузећа, развијање добрих пракси за унапређење контаката између социјалног сектора и тржишта рада, подизање свести локалних и потенцијалних предузетника о могућностима социјалне економије и боља информисаност и побољшање сарадње између НВО сектора, предузетника, институција и доносилаца одлука. На опште задовољство сви циљеви пројекта су остварени.

Председник општине Богатић, Милан Дамњановић, позитивно је оценио досадашњу сарадњу са Caritas-ом и обећао наставак и унапређење исте. Захваљујући овој доброј сарадњи општина Богатић постала је светионик социјалне заштите у Републици Србији, што је у свом излагању потврдио и директор Caritasа, Мирољуб Николић.

Mирољуб Николић је представио резултате Пројекта – регистрована два предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом – „Социјална Синергија“ у Шапцу и „Авлија одрживог развоја“ у Богатићу која већ сада запошљава 25 особа од којих су 13 особе са инвалидитетом, написано и реализовано 10 обука за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом које је похађало 60 људи, док неки од њих већ имају запослење у два поменута предузећа.

„Пројекат Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва је настао на основу дводеценијског искуства Caritasa Шабац у области социјалне заштите, и нарочито заштите менталног здравља у заједници које је у темеље основаних социјалних предузећа уградило јаку спону са процесом деинституционализације на ком се активно ради у Републици Србији. Наиме, велики проценат запослених у Caritas-овим предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом чине особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама које су захваљујући услузи дневног боравка напустиле институције у којима су биле смештене, прошле обуке за професионалну рехабилитацију и добиле стално запослење које представља повратак људског достојанства, осећаја личне вредности, финансијску сигурност и право на рад и живот какав свако од нас заслужује“, истакао је Николић.

Учеснике конференције поздравио је и монс. Станислав Хочевар, председник Caritas-а у Србији који је Caritas Шапца описао као синергију добрих људи и добрих дела чији су производ овакви пројекти и њихови резултати.