ЕУ пројекат “Разговарај за свој посао” за бољу запошљивост младих помоћу знања језика у пракси

Ниш, 24. јул 2019.

Данас су у ”Think Innovative Coworking Space”, “Leader+” и “Proximo” реализовали Почетну конференцију пројекта “Разговарај за свој посао”. Представници пројекта упознали су ширу заједницу са активностима које ће се спроводити током пројекта, а гости – говорници су говорили о значају знања језика у пракси за омладинску запошљивост.

Ова активност је део пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих”, вредног 4.7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014), а кофинансира Влада Републике Србије. Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су институционални корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Значај пројекта огледа се у јачању паметних, одрживих и инклузивних могућности за вежбање страних језика за незапослену омладину у Србији, кроз увођење, успостављање и промовисање структура за језичку размену (LX) у Србији.

Александар Ристин, менаџер пројекта, представио је пројекат и нагласио значај планираних активности, као и импликације које ће имати на запошљивост младих.

Иван Топаловић из Београдске отворене школе је говорио на тему модерне каријере и тога шта она представља, нарочито за младе људе.

Истовремено су одржане две панел дискусије: једна под називом “Како до запослења на 4.0 тржишту?”, а панелисти су били представници Националне службе за запошљавање, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства омладине и спорта, Philip Morris-а (људски ресурси), који су дискутовали о вештинама које су неопходне за запошљавање на модерном тржишту рада. Друга панел дискусија је била под називом: “Допринос хабова омладинском запошљавању”, а панелисти су били оснивачи хабова у Нишу: Милан Петровић из ”UNBOX”-а, Ненад Стојановић из ”Deli Coworking Space”-а, Југослав Станковић из ”Think Innovative Coworking Space”-а у Нишу, Драгана Петковић из ГИЗ-а.

Након панел дискусија, Младен Ћирић, доктор лингвистике и администратор Полиглот клуба Србија, говорио је о значају јачања платформи за језичку размену за запошљивост и мобилност младих на Западном Балкану.

Увече, учесници Конференције су присуствовали коктелу и пројекцији филма – Образовање 4.0, који им је представио ”Connecting” – Организација за развој каријере и омладинско предузетништво.

Пројекат “Подршка Европске уније активном укључивању младих” вредан 4.7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014) а кофинансира Влада Републике Србије, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост младих у Србији повећањем запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Европска унија и Влада Републике Србије су бесповратно доделили 24 гранта, који ће се реализовати у више од 35 градова и општина у Србији до краја 2021. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондацијеи образовне установе, ће повећати обим и квалитет услуга на локалном нивоу у образовању и запошљавању, иновативној пракси и моделима активног укључивања, и на тај начин ојачати друштвену укљученост младих. Утицај и конкретни резултати пројекта се очекују на свим нивоима, а посебно у вези са повећаним капацитетима релевантних институција у области иновативног развоја и управљања мерама активног укључивања младих, развоја политике у складу са најбољом праксом ЕУ, као и ефикаснију употребу финансијске помоћи Европске уније.

Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су институционални корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Више о пројекту можете сазнати на www.ukljucivanjemladih.rs

Захваљујемо свима на учешћу!