ЕУ пројекат “Разговарај за свој посао” за бољу запошљивост младих помоћу знања језика у пракси

Београд, 11.12.2019.

Конференција пројекта “Разговарај за свој посао”, који спроводи Удружење грађана „Leader+” Банатски Карловац у партнерству са Удружењем грађана „Proximo“, одржана је данас у Божидарцу у Београду.

Ова акција је део глобалног пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих”, укупне вредности 4.7 милиона евра, који финансира Европска унија и суфинансира Влада Републике Србије.

Значај пројекта огледа се у јачању паметних, одрживих и инклузивних могућности за вежбање страних језика за незапослену омладину у Србији, кроз увођење, успостављање и промовисање структура за језичку размену у Србији.

Бојана Миљковић, менаџер пројекта “Разговарај за свој посао”, представила је пројекат и нагласила значај планираних активности, као и важне импликације које ће имати на запошљивост младих.

Представници дипломатских и културних мисија у Србији, Француски Институт, Италијански културни центар, Јунус Емре Институт, Ирански културни центар, Аустријски културни форум, Амбасада Хеленске Републике, Руски Дом, Амбасада Кубе, Амбасада Народне Републике Кине, Украјинска амбасада, Амбасада Мексика, су представили своје језике и активности које њихове владе и амбасаде у Србији спроводе како би помогле младима у учењу тих језика.

ПројекатПодршка Европске уније активном укључивању младих” вредан 4,7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014) а кофинансира Влада Републике Србије, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост младих у Србији  повећањем запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Европска унија и Влада Републике Србије су бесповратно доделили 24 гранта,  који ће се реализовати у више од 35 градова и општина у Србији до краја 2021. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације и образовне установе, ће повећати обим и квалитет услуга на локалном нивоу у образовању и запошљавању, иновативној пракси и моделима активног укључивања, и на тај начин ојачати друштвену укљученост младих. Утицај и конкретни резултати пројекта се очекују на свим нивоима, а посебно у вези са повећаним капацитетима релевантних институција у области иновативног развоја и управљања мерама активног укључивања младих, развоја политике у складу са најбољом праксом ЕУ, као и ефикаснију употребу финансијске помоћи Европске уније.

Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су крајњи корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Више о пројекту можете сазнати на www.ukljucivanjemladih.rs

Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.